Tłuste ryby – czy warto je jeść?
Mamy 9 powodów, by powiedzieć TAK! Ryby to nie tylko cenne źródło pełnowartościowego białka, ale również kwasów tłuszczowych omega-3, a dokładniej EPA i DHA.
- Działają przeciwzapalnie
- Mają wpływ na kontrolę łaknienia
- Biorą udział w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2
- Wypływają na poprawę wrażliwości insulinowej
- Mają działanie neuroprotekcyjne ( chronią nasz mózg)
- Chronią układ krążenia
- Wspomagają walkę z alergiami
- Wpływają na rozwój w okresie prenatalnym
- Wpływają na prawidłowy rozwój dzieci i niemowląt poprzez wpływ na rozwój układu nerwowego.

Te nienasycone kwasy tłuszczowe możemy dostarczyć na dwa sposoby:
Pierwszy to spożywanie tłustych ryb bogatych bezpośrednio w EPA i DHA.
Drugi sposób to spożywanie olejów i orzechów bogatych w omega-3 np. olej lniany. Tutaj znajdziemy jednak tylko kwas tłuszczowy ALA, który w naszym organizmie musi być przekształcony w EPA i DHA. W olejach roślinnych bowiem nie ma bezpośrednio EPA i DHA.
Jeśli zależy nam na zdrowiu pamiętajmy, by przynajmniej raz w tygodniu zjeść tłustą rybę!
Temat opracowała dietetyczka CityDiet: Anna Zięba