Tłuste ryby – czy warto je jeść?

Podziel się

Mamy 9 powodów, by powiedzieć TAK! Ryby to nie tylko cenne źródło pełnowartościowego białka, ale również kwasów tłuszczowych omega-3, a dokładniej EPA i DHA.

  1. Działają przeciwzapalnie
  2. Mają wpływ na kontrolę łaknienia
  3. Biorą udział w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2
  4. Wypływają na poprawę wrażliwości insulinowej
  5. Mają działanie neuroprotekcyjne ( chronią nasz mózg)
  6. Chronią układ krążenia
  7. Wspomagają walkę z alergiami
  8. Wpływają na rozwój w okresie prenatalnym
  9. Wpływają na prawidłowy rozwój dzieci i niemowląt poprzez wpływ na rozwój układu nerwowego.

 

Te nienasycone kwasy tłuszczowe możemy dostarczyć na dwa sposoby:

Pierwszy to spożywanie tłustych ryb bogatych bezpośrednio w EPA i DHA.

Drugi sposób to spożywanie olejów i orzechów bogatych w omega-3 np. olej lniany. Tutaj znajdziemy jednak tylko kwas tłuszczowy ALA, który w naszym organizmie musi być przekształcony w EPA i DHA. W olejach roślinnych bowiem nie ma bezpośrednio EPA i DHA.

Jeśli zależy nam na zdrowiu pamiętajmy, by przynajmniej raz w tygodniu zjeść tłustą rybę!

Temat opracowała dietetyczka CityDiet: Anna Zięba