Sałatki z kiełkami

Podziel się

Niech zakiełkuje w Tobie zdrowie! Mowa o kiełkach – najlepszej inwestycji, jaką możesz sobie wiosną zafundować! W kiełkownicy, słoiku, czy na spodku, posadź rzeżuchę, kiełki brokułu, fasoli mung, czy lucerny. To idealny dodatek do kanapek, sałatek, czy dań głównych. Turbodoładowanie skoncentrowane w maleńkich korzonkach może zdziałać cuda. Sprawdź przepisy naszej dietetyczki na sałatki z kiełkami.

Z kiełkami brokuła i rzodkiewki

1 Łyżka kiełków brokuła

1 Łyżka kiełków rzodkiewki

100g twarogu półtłustego

2 szt. rzodkiewki

1 Łyżeczka szczypiorku

1 Łyżka kefiru (1,5% tłuszczu)

Szczypta soli i pieprzu

 

145 kcal

 

Z kiełkami fasoli mung

1 łyżka czarnej soczewicy

1 łyżka kiełków fasoli mung

1 łyżka migdałów w płatkach

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

1 mango

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

1 łyżka miodu pszczelego

70 g makaronu gryczanego

 

431 kcal

 

Z kiełkami lucerny

50 g sera feta

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka kiełków lucerny

1 pomidor

Pieprz ziołowy do smaku

 

187 kcal