Wrzuć na ruszt!

Podziel się

Posiłki grillowane oparte o mięsa, ryby i warzywa, stanowią ciekawą formę dań na dietach niskoweglowodanowych i można je wykorzystać także w dietach redukcyjnych! Stosując zasady naszej dietetyczki, potrawy z grilla pomogą Ci cieszyć się dobrym samopoczuciem i poprawią sylwetkę.

Jesteście gotowi? Zaczynamy!

  1. Aby odpowiednio rozpalić i dostosować do pieczenia temperaturę grilla, stosuj przeznaczony do tego celu brykiet i węgiel.
  2. Nie używaj kolorowych gazet, czy kartoników jako rozpałek lub w celu podtrzymania ognia, tym bardziej gdy już jest mięso na ruszcie. 
  3. Produkty umieszczamy na grillu dopiero w momencie, gdy brykiet jest rozgrzany i pojawiła się lekka warstwa popiołu i gdy nie mamy intensywnego dymienia.
  4. Można stosować tacki aluminiowe.

Zdrową i wygodną alternatywą jest grill elektryczny i gazowy.

 

Jak długo grillować?

Nie ma uniwersalnej zasady, ile czasu dane mięso lub warzywa grillować. Pamiętaj jednak, by nie doprowadzić do zwęglenia produktu. Powstają wtedy substancje rakotwórcze np. dioksyny. Zatem – co masz zjeść, nie przypal!

 Co wrzucić na ruszt?

  1. Zrezygnuj z kiełbas i tłustych mięs. Postaw na chude gatunki drobiu, ryb, czy np. tofu.
  2. Postaw na warzywa. Odkryj w wersji grillowanej, jak smakuje bakłażan, cebula, cukinia, szaragi, czy papryka. Jak je przyrządzić? Skrop oliwą z oliwek, dodaj ulubione przyprawy i piecz do wersji al dente – wtedy zachowują najwięcej witamin.
  3. Deser z grilla? Wypróbuj owoce! Najlepiej nadadzą się do tego gruszka, czy banan.
  4. Sos i keczup – brzmi złowrogo? Stosuj ich zdrowsze wersje. Przetwory pomidorowe mają dużo drogocennego likopenu! Keczup bez dodanego cukru to idealny kompan grilla, a sosy jogurtowe z dodatkiem ziół to idealny dodatek do grillowanych dań.
  5. Unikaj słodzonych napojów. Samodzielnie wykonana mrożona herbata ,czy woda z owocami idealnie ugasi pragnienie w upalny dzień.
  6. Pieczywo to nic złego, o ile wybierzesz to na bazie mąki pełnoziarnistej, razowej lub graham.
  7. Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? Pieczone będą doskonałym uzupełnieniem dania głównego.
  8. Co masz pod ręką? Stosuj! Wybieraj oliwę z oliwek i olej rzepakowy, przyprawiaj naturalnymi ziołami.

Po pierwsze umiar. Zasada, której zawsze warto się trzymać. Zatem nie doprowadzaj do przejedzenia się. Grill daje ogromne możliwości pod względem kompozycji dań, dlatego może często gościć w naszym menu. Pamiętaj po prostu o zdrowych nawykach. Grill kojarzony z dodatkowymi kilogramami piwem, karkówką i alkoholem, możesz odczarować i cieszyć się dobrze skomponowanymi daniami, a dzięki temu poprawą sylwetki i lepszym zdrowiem.

Oto kilka przepisów od naszej dietetyczki:

Szaszłyki z warzyw z miodem salsą z awokado, filet z kurczaka w paprykowej odsłonie na 4-6 osób:

- bakłażan 1szt

- cukinia 1 szt

- papryka czerwona 2 szt

- cebula 2szt

- szparagi zielone 10 sztuk

 

Marynata do szaszłyków:

- miód 3 łyżki

- sok z cytryny - 3 łyżki

- imbir - 2cm

- czosnek - 2 ząbki

- chili 

- sól 

-pieprz

-oliwa z oliwek - 3 łyżki

 

Salsa:

- awokado 1 szt.

- pomidor malinowy 1 szt.

-czerwona cebula1 szt.

- sok z połowy cytryny

- oliwa z oliwek 3 łyżki

- natka pietruszki

 

Filet z kurczaka w papryce

- mięso z piersi z kurczaka 600g

- olej rzepakowy 3 łyżki

- czerwona słodka papryka - mielona

- oregano

- czosnek

- sól

- pieprz

 

Deser - banany z grilla  z czekoladą na 5 osób:

- banan - 5 szt. 

- czekolada deserowa - 20 kostek czekolady (4 kostki na 1 szt. banana)

 

Smacznego, zdrowego grilla!